#SPAD Menyamar Untuk Tangkap Prebet Sapu?

WALAPUN operasi kerap dilakukan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) terhadap ulat teksi atau prebet sapu dilokasi tumpuan awam, masih ramai yang berani buat demikian meskipun telah ditegaskan akan diambil tindakkan. 
Semalam dua suspek ditahan oleh penguat kuasa SPAD kerana disyaki menjalankan aktiviti ‘prebet sapu’ di Terminal Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), 

SPAD menggunakan teknik penyamaran untuk mengesan ‘prebet sapu’ yang mana pemandu teksi akan bersikap berpura pura penuh disiplin sekiranya kehadiran pegawai anggota SPAD di lokasi operasi. 

Jurucakap SPAD memaklumkan Ops Khas Parasid itu mengesan 2 lelaki memujuk pelanggan diterminal berkenaan sebelum ditahan selepas membuat pemeriksaan mendapati kedua dua suspek menawarkan perkhidmatan teksi tanpa melalui kaunter yang ditetapkan. 

“Sepasukan anggota penguat kuasa SPAD KLIA bersama seorang pegawai melaksanakan Operasi Khas Parasit bagi membanteras kegiatan ulat dan kereta sapu di Terminal KLIA dengan cara penyamaran. 

“Hasil daripada operasi yang dilaksanakan, pasukan penguat kuasa SPAD KLIA berjaya membuat tangkapan terhadap dua suspek masing-masing melakukan aktiviti ulat kereta sapu dan sebuah kenderaan persendirian disita,” katanya 

Jurucakap SPAD berkata, kedua dua suspek dikesan memujuk pelanggan disitu dengan harga tambang yang ditawarkan antara RM85 sehingga RM150 bagi perjalanan sekitar lembah kelang. 

“Mereka disiasat mengikut Seksyen 205 (1) Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 kerana memujuk dan Seksyen 16 (1) akta sama kerana mengadakan sesuatu perkhidmatan kenderaan perkhidmatan awam tanpa lesen pengendali,” katanya. 

Teknik penyamaran ini adalah jalan terbaik untuk membendung tindakkan tidak bertanggungjawab ini bagi menyelesaikan masalah yang menghimpit para penumpang yang terpaksa membayar lebih tambang yang tidak sepatutnya, SYABAS SPAD

Salah seorang Suspek yang ditahan oleh pihak SPAD di KLIABe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*