SPAD Pantau Operasi Bas Sekolah #SPAD

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Malaysia (SPAD) ditubuhkan dalam misinya bagi memantau dan menyelenggarakan tranfomasi pengangkutan awam di Malaysia. Antara aspek yang diberi perhatian selain dari penguatkuasaan undang undang adalah memastikan tahap keselamatan para penggunanya ditambah baik dan sentiasa diberi perhatian.

Pada tiga bulan pertama tahun ini, SPAD dengan kerjasama agensi dan pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) berserta Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sering mengadakan operasi bersepadu dibeberapa buah terminal bas dan teksi agar pihak pengendali mematuhi garis panduan keselamatan yang telah ditetapkan oleh pihaknya.Bukan sahaja di terminal, pihaknya turut juga memantau keadaan bas-bas sekolah yang sedang beroperasi dan memastikan pihak pengendali mempunyai kelayakkan yang sepatutnya sekiranya mahu mengendalikan bas tersebut.

Seperti yang disarankan oleh Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Chow Sin Woon yang mahu pihak SPAD mengambil tindakkan pemantauan yang sewajarnya terhadap para pengusaha bas sekolah yang tidak berdaftar dan tidak mematuhi standard operasi dan piawaian yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.
Hal ini demi memastikan para pengendali bas sekolah mematuhi syarat syarat yang telah ditetapkan demi kepentingan keselamatan para penumpang ia itu kanak kanak yang dikuatiri terdedah dengan bahaya yang tidak disangka.
SPAD dan agensi yang berkenaan terus mempertingkatkan kerjasama dalam memastikan faktor keselamatan melibatkan kenderaan awam ini dapat dimaksimumkan demi mengurangkan sebarang kejadian yang tidak diingini belaku pada masa yang akan datang.

Terima Kasih dan syabas kepada SPAD!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*