@SPADChannel Ada Kaedah Terbaik Untuk Kendali #Teksi #UBER Dan #GrabCar

Pelbagai tranformasi telah dilaksanakan dalam industri pengangkutan awam darat dibawah Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sepertimana yang diikrarkan oleh YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Transformasi ini jelas memberikan hasil yang positif terutama melibatkan LRT, TREN, Bas dan Teksi yang beroperasi di Malaysia.
Pelaksaan ini merangkumi infrastruktur dan penambahbaikkan dalam pelbagai aspek demi memberikan perkhidmatan yang selesa, lancer dan selamat kepada para pengguna pengangkutan awam.
Dalam Program Transformasi Industri Teksi (TITP) SPAD telah menggalakkan pemandu-pemandu teksi keluar daripada zon sewa pajak untuk memiliki permit individu. 

Para pemandu teksi ini juga boleh memiliki lesen individu dengan bantuan geran berjumlah RM 5,000. Bahkan geran bantuan tersebut boleh digunakan untuk modal membeli kenderaan baru seperti Perodua Myvi atau Proton Exora. Untuk makluman sejak 1 September lalu, sebanyak 1,600 permohonan telah diterima oleh pihaknya.

Hal ini memberikan lebih peluang kepada para pemandu teksi untuk berdikari sendiri tanpa perlu lagi bergantungan kepada sistem pajak yang membelenggu pemandu teksi selama ini

SPAD Sebagai sebuah agensi pelaksana yang mengendali pengangkutan awam darat di negara ini. Pihak SPAD tidak pernah bersifat ‘double standard’ antara jenis pengangkutan awam yang ada di Malaysia, semua mendapat perhatian yang sewajarnya.

Oleh dengan pada itu, SPAD akan mengambil langkah-langkah untuk meminda undang-undang berkenaan dengan perkara ini perundingan Jabatan Peguam Negara dan Kementerian Pengangkutan, Setiap pindaan akan dibentangkan kepada Kabinet sebelum diluluskan oleh Parlimen. Berharap kelulusan ini dijangka tercapai pada suku pertama 2017 nanti.

Ini bermakna SPAD akan mengendalikan sistem e-hailing yang mana akan mengupayakan operasi UBER dan Grab Car di negara kita. Hal ini bukanlah satu penindasan kepada pemandu teksi akan tetapi ia bakal memberikan lebih pilihan kepada para pengguna untuk memilih. 
Pemandu teksi tidak usah bimbang kerana persaingan sihat perlu bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan, keselamatan dan keselesaan para pengguna.