@SPADchannel MRT Sediakan 8,000 Parkir Kereta #MRT #RAPIDKL #SPAD @MyRapidKL

Perkhidmatan Mass Rapid Transit (MRT) akan memulakan tempoh percubaan pada 1 Oktober, kata Pengarah Operasi dan Pengurusan Aset Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp), Mahmood Razak.
Pengarah Operasi dan Pengurusan Aset Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp), Mahmood Razak memaklumkan Mass Rapid Transit (MRT) akan memulakan tempoh percubaan selewat lewatnya pada 1 Oktober 2016.

Antara laluan yang akan memulakan tempoh percubaan selama 3 bulan bermula pada 1 Oktober tersebut sebelum pelancaran secara rasminya dijangka pada 31 Disember tahun yang sama.

“Fasa pertama Laluan MRT SBK dari Sungai Buloh ke Semantan, hampir siap menjelang Oktober ini, berikutan semua kerja-kerja struktur awam untuk stesen bertingkat telah selesai.

“Kemajuan Laluan MRT SBK secara keseluruhannya sebanyak 86.52 peratus sehingga akhir Jun,” katanya.
Tempat letak kenderaan dan bas pengantara akan memulakan operasinya pada masa itu untuk memberi perkhidmatan pengankutan (end line) kepada orang ramai di stesyen MRT ini.

Dimaklumkan juga pihak MRT Corp menyediakan 14 kemudahan tempat letak kenderaan pelbagai tingkat dan tempat letak kereta terbuka bagi Laluan MRT SBK yang sepanjang 51 kilometer.

“Akan terdapat 8,000 ruang tempat letak kenderaan yang boleh didapati di sepanjang laluan itu, dengan 1,200, masing-masing di stesen Sungai Buloh dan Kajang. Selebihnya di stesen di sepanjang laluan tersebut,” katanya.

Operasi Bas Pengantara (Rapid Rail Sdn Bhd) akan meliputi kawasan dalam lingkungan tiga kilometer di sekitar stesen dengan kekerapan 10 minit, tertakluk kepada keadaan lalu lintas.

“Bagi fasa pertama, sebanyak 140 buah bas akan digunakan untuk meliputi kawasan sekitar Stesen Sungai Buloh hingga Stesen Semantan.

“Bagi keseluruhan laluan, sebanyak 300 buah bas akan disediakan. 

Tindakkan pihak MRT yang menyediaan tempat letak kereta ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan jumlah aliran trafik yang kian sesak disekitar ibu kota Kuala Lumpur.

Banyak aspek dan tanggungjawab yang perlu dipenuhi dalam merealisasikan tranfromasi perkhidmatan pengangkutan awam di Malaysia hari ini, Terima Kasih dan Tahniah buat Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd!