Surau Nur Muhammad Jadi Tokong?! [video]

Sempoi…Nama tanjung pun nak nak name blog admin. aku buat sedikit rujukkan adakah benar ini sebuah surau seperti yang didakwa oleh juru-rakam tersebut mari baca sedikit coretan oleh bekas pengunjung Resort tersebut(bukan jurukamera itu) :

Bagaimana nak ke sana
Dari bandar Kota Tinggi, anda perlu melalui jalan raya menuju ke daerah Mersing dan juga Kuantan. Lebih kurang 15-16km perjalanan anda perlu melihat papan tanda dan juga simpang 3 untuk membelok ke kanan menuju Tanjung Sedili (jika dari arah Kota Tinggi). Teruskan perjalanan dalam lebih kurang 22km sehingga anda menemui persimpangan lampu isyarat dan belok ke kiri. Teruskan perjalanan sehingga anda menyeberangi jambatan Sungai Sedili dan anda akan menemui papan tanda Tanjug Sutera resort di sebelah kanan sejurus selepas itu. Belok ke kanan dan teruskan perjalanan dalam lebih kurang 4km melalui jalan ladang sawit yang berturap sehingga anda sampai ke destinasi. Keseluruhan perjalan mengambil masa lebih kurang 1 jam.

Kemudahan yang disediakan

Sesampainya kami di pintu masuk utama resort, kami mendapati ruang parkir yang agak tetapi diturap dengan batu kerikil. Di sekelilingnya terdapat sebuah surau yang agak luas dan selesa untuk menampung jemaah seperti foto di bawah. – sumberKAMI menemui satu lagi video berkaitan agama yang mengajak kita berfikir lebih lanjut. Ia berkaitan satu kumpulan dipercayai agama Budhha menjalankan upacara sembahyan atau ritual keagamaan mereka dalam sebuah surau.

Lokasinya ialah di Surau Tanjung Sutera Resort, Tanjung Sedili, Kota Tinggi Johor.

Video berkenaan telah dimuatnaik oleh sebtv atau pemilik saluran YouTube sebastianphiu semalam. Surau berkenaan dipercayai surau yang berada di dalam kawasan resort.
Video itu turut dimuatnaik di dalam blog sebastianphiu.blogspot.com ditulis oleh Sebastian Phiu Abdullah.
Di dalam video selama 1:25 saat kelihatan kumpulan penganut Buddha ini yang seramai 13 orang sedang menjalankan ritual mereka di dalam ruang solat surau.
Ia jelas sebuah ruang solat kerana terdapat beberapa tulisan ayat suci Al-Quran di dinding surau berkenaan.
Bagaimanapun, upacara ritual keagaaman Buddha dilihat bersifat sementara kerana lihat cara tempat sembahyang mereka diletakkan dan tambahan pula ia sebuah surau yang terletak di dalam resort.
Pada saya, mereka ini mungkin menjalani sejenis program Budhha di resort berkenaan dan tiada lokasi untuk menjalankan upcara sembahyang sehingga pihak resort memberi mereka kemudahan surau untuk menjalankan ucapara itu.
Mynewshub kemudian menghubungi Pengurus Tanjung Sutera Resort Syed Ahmad Alkaff bagi mendapatkan penjelasan.
Menurut beliau, kejadian berkenaan terjadi semalam dan anggota rombongan terlibat datang dari Singapura. Menurut beliau pihaknya kerap menerima banyak rombongan dan lawatan dari pertubuhan keagamaan di resort mereka.
“Pada mulanya, mereka meminta izin untuk sebuah tempat bagi mereka mengadakan satu upacara meditasi, memandangkan dewan kami ketika itu penuh kerana sedang digunakan, kami membenarkan mereka menggunakan surau hanya untuk proses meditasi berkenaan.
“Bagaimanapun, kumpulan itu membawa peralatan mereka secara senyap seperti tempat sembahyang di dalam video itu dan kemudian mengadakan upacara sembahyang sebegitu rupa,” katanya kepada Mynewshub.my ketika dihubungi hari ini.
Menurut Syed Ahmad, pihaknya hanya mengetahui kejadian itu selepas mendapat aduan daripada orang ramai yang ternampak kejadian itu sehingga menimbulkan sedikit ketegangan.
Pihak resort, kemudiannya mengarahkan mereka menghentikan upacara dan semua peralatan sembahyang mereka dikeluarkan, katanya.
Menurut beliau, pihak polis turut berada di surau berkenaan ketika kejadian dan keterangan semua pihak sudah diambil dan direkodkan – Mynewshub.my

Lokasi: Tanjung Sutera Resort, Tg Sedili, Kota Tinggi, Johor. Cina Buddha sembahyang di Surau. Surau dah jadi Tokong Syirik di rumah Allah. Mohon siasatan lanjut pihak berkuasa. 

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*