Suruh Menteri MCA Letak Jawatan Jelas Sentimen Perkauman Kit Siang Menebal?! #MCA

DESAKAN LETAK JAWATAN KIT SIANG KEPADA PIMPINAN KOMPONEN BN JELAS PUNYA MAKSUD TERSENDIRI

Penasihat DAP kini jelas tersepit selepas menggesa pemimpin kanan parti komponen BN agar menunaikan janji mereka dengan melepaskan jawatan sebagai Ahli Kabinet sekiranya Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 (Akta 355) dibahas di Parlimen. Hal ini jelas apabila DAP melihat mereka keseorangan dalam usaha untuk menggagalkan usaha RUU 355 dibentangkan di Dewan Rakyat.
Tiga anggota cabinet dari yang dimaksudkan oleh Kit Siang adalah Datuk Seri Liow Tiong Lai (Presiden MCA), Datuk Seri Wee Ka Siong (Timbalan Presiden MCA), (Datuk Seri) Ong Ka Chua (Setiausaha Agung MCA) dan Presiden Gerakan, Datuk Seri Mah Siew Kong. 
Menggunakan alasan ‘gentlemen’ dan tidak gila kuasa. Kit Siang berkata demikian ketika sidang media di lobi Parlimen dan menuntut agar empat menteri terbabit agar menyerahkan surat perletakkan jawatan kepada YAB PM.
Sememangnya pada awal usul ini dibacakan oleh Haji Hadi dahulu, MCA dan Gerakan antara yang lantang membantah untuk dibentang dan dibahaskan di Parlimen, malah apabila kerajaan pula yang berusaha untuk mengambil alih usul ini sebaik sahaja ianya dibahaskan.

Walaubagaimanapun Kit Siang masih gagal memberikan alasan yang jelas sebab dan mengapa RUU 355 itu tidak dibentangkan malah Rang Undang-undang yang hendak dibahaskan ini juga adalah tidak berkaitan langsung dengan Kit Siang yang bukan menganut agama Islam.

Cadangan meminda Akta 355 itu buat kali pertama dibawa ke Dewan Rakyat pada Mei 2016 dan usul itu sekali lagi dibaca Abdul Hadi pada 24 November tahun lepas. Namun pada persidangan Dewan Rakyat Penggal Kelima Parlimen Ketiga Belas ini. Terdapat 39 usul yang tersenarai dalam aturan urusan mesyuarat dan RUU355 adalah satu daripada 39 usul yang tersenarai.
Mungkin Kit Siang tidak tahu apakah peranan portfolio Menteri Jabatan Perdana Menteri yang dipegang oleh DS Mejar (B) Jamil Khir Baharom dengan timbalannya DS Dr Asyraf Wajdi Dusuki. Sebenarnya satu sesi pencerahan dan penerangan telah diadakan oleh Menteri JPM kepada ahli parlimen yang bukan islam berkenaan dengan pindaan RUU 355 ini berkenaan dengan perlaksanaannya.
Keseluruhannya penerangan tersebut berjaya meyakinkan ahli parlimen BN khususnya dari parti komponen BN terutama sekali dari MCA dan Gerakan. Namun apa alasan Kit Siang menuntut mereka letak jawatan?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*