Suspek Mabuk Langgar Polis Ada Rekod Merusuh – Polis Selangor

Pemandu lori yang merempuh sekatan jalan raya yang menyebabkan kematian seorang polis mempunyai rekod lampau kes merusuh (dengan senjata yang merbahaya). Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin ( gambar ) berkata, pemeriksaan mendapati pemandu itu mempunyai rekod lampau di bawah Seksyen 148 Kanun Keseksaan.

“Dia kini direman, sementara siasatan dilakukan di bawah Seksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan kerana Menyebabkan kematian kerana memandu gengan melulu atau membahayakan.

“Kami juga sedang menyiasat lelaki itu kerana melanggar perintah kawalan pergerakan (MCO) pada waktu kejadian,” katanya kepada pemberita di ibu pejabat polis Selangor pada hari Selasa (5 Mei).

Pada hari Ahad (3 Mei) lalu, Seorang anggota PDRM dilaporan mati setelah seorang suspek pemandu mabuk merempuhnya di sekatan jalan raya di Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS).

 

Datuk Noor Azam Jamaludin

Mangsa telah dikenal pasti sebagai Koperal Safwan Muhammad Ismail, 31, yang bertugas di ibu pejabat polis daerah Kajang. Dia dikebumikan pada Isnin (4 Mei) di Ipoh, Perak.

Pada majlis pengkebumiannya, ketua CID Selangor SAC Datuk Fadzil Ahmad mengatakan bahawa Safwan adalah simbol kesetiaan dan pengorbanan oleh anggota polis dalam mempertahankan kedaulatan negara.

SAC Fadzil mengatakan bahawa dia sebak dan emosi ketika menyerahkan Panji Sang Saka Biru (Panji Polis Diraja Malaysia) kepada ayah Safwan, yang merupakan bekas komando dengan VAT69 di Ulu Kinta, Perak.

Sumber : https://www.my-tv.online/2020/05/05/drunk-driver-who-ploughed-into-police-corporal-has-a-record-for-rioting-say-selangor-cops/


Admin :

Admin harap suspek (pemandu mabuk itu) dibicarakan dengan adil dan dihukum dengan seadil adilnya, tak kira apa pangkat dan keturunannya.
Semoga Allah menempatkan Allayarham Safwan dikalangan orang orang syahid ke jalanNYa.