Tarif Elektrik TNB Naik Beban Orang Kampung?! [video]

Marah lantaran tarif elektrik naik yang kononnya membebankan rakyat disamping keadaan semasa kini Malaysia dibelenggu ketidak stabilan emosi akibat penipuan pembangkang yang mengutuk kerajaan tidak kira apa juga puncanya.

Malah ini dijadikan modal ceramah di PRK yang akan berlangsung pada bulan ini membawa perspektif buruk kepada calon yang dibawah parti kerajaan memerintah iaitu Barisan Nasional.


Momokkan semberono menyebabkan ada diantaranya penyokong pembangkang merasakan ini tidak patut belaku kerana keadaan kini tidak stabil lantaran GST akan dikuatkuasakan dan rakyat kononnya makin terbeban.Akan tetapi yang menjadi persoalan Tarif elektrik naik berkuat kuasa pada 1 Januari 2014. Kenapa tak meraung sebelum ini?!

Tak terasa kenaikkanya bukan?!Sebab 70.7% rakyat tidak terjejas kerana penggunaan mereka dikala yang ditidak tertakluk dengan kenaikkan pada 1 Januari 2014.


  • 70.7% (4.6 juta) pelanggan domestik tidak terjejas. 
  • NO PENINGKATAN TARIF untuk penggunaan bulanan 200kWh pertama – sejak 1997.
  • NO PENINGKATAN TARIF untuk penggunaan bulanan daripada 201kWh untuk 300kWh – sejak 2009. 
  • Rebat daripada kerajaan untuk pelanggan dengan bil bulanan sebanyak RM20 atau di bawah masih dikekalkan. 
  • Band Tarif Dalam Negeri dikurangkan kepada 5 kumpulan dari 9 kumpulan-kumpulan untuk pemahaman yang lebih baik daripada rang undang-undang.

    [sumber lengkap]

Pengekalan rebat RM20 itu jelas orang kampung seperti aku merasakan nikmatnya kerajaan yang perihatin kepada orang kampung dan berpendapatan rendah disamping itu orang orang yang berpendapatan tinggi boleh mula berjimat.


Semoga orang kampung tak menyalak mempertahankan keselesaan dan kemewahan yang jelas dinikmati orang orang yang suka membazir.kepada korang tarif elektrik yang kononnya naik dan membebankan itu telah berkuatkuasa pada 01 Januari 2014, Sekiranya caj penggunaan anda dibawah RM77.00 tarif tidak naik manakala caj bill elektrik dibawah RM20.00 anda dikecualikan bayaran bill kerana rebat elektrik KERAJAAN MALAYSIA masih kekal.


Harap² “orang rumah kecik” dan tak bayar caj elektrik tu jangan duk marah-marah KERAJAAN untuk membela “orang rumah besar” yang karan pakai banyak tu sehingga membazir! Kerajaan sekarang tengah duk support “orang rumah kecik” tak nampak ke?!
Macai’s Kalau hati dah #blackout susah nak “turn-light”للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*