Telah Menaik Taraf 350 Klinik Kerajaan 175 Klinik Baru!

Barisan Nasional (BN) dalam usaha memperkukuhkan perkhidmatan kesihatan negara berjanji untuk membangunkan sistem nasional yang akan menyediakan akses kepada penjagaan kesihatan yang berkualiti kepada semua rakyat.

BN, dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-13 bertajuk ‘Menepati Janji Membawa Harapan’ yang dilancarkan Pengerusinya Datuk Seri Najib Tun Razak di sini malam ini, turut berjanji untuk melaksanakan sistem kad prihatin kepada rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka yang memerlukan mendapat diskaun untuk membeli ubat-ubatan tertentu.
Juga memperkenalkan sistem sokongan kepada rumah penjagaan untuk golongan warga tua dan mereka yang menghidap sakit kronik.
BN dalam manifesto bertema “Rakyat Didahulukan” itu juga berjanji untuk mewujudkan kemudahan awam untuk rawatan dialisis buah pinggang di setiap kawasan penduduk berkepadatan tinggi.
Pusat Kanser dan Pusat Jantung juga akan ditubuhkan di hospital-hospital utama di setiap zon – Utara, Selatan, Timur dan Barat di Semenanjung serta di Sarawak dan Sabah.
Kerajaan BN sebelum ini telah memberi perhatian yang khusus bagi perkhidmatan penjagaan kesihatan di mana untuk 2010 hingga 2013, sebanyak RM66.1 bilion telah diperuntukan untuk perkhidmatan tersebut.
Kerajaan BN juga telah komited untuk membuka 70 buah klinik 1Malaysia sebagai tambahan kepada pembinaan 175 klinik itu pada akhir 2012, selain menaik taraf 350 klinik kerajaan.
Selain memperuntukkan dana membeli 150 mesin dialisis di pusat hemodialisis kerajaan di seluruh negara, serta menyediakan kemudahan ujian air kencing dan kolestrol di klinik 1Malaysia.
Kerajaan BN juga serius dalam mengurangkan kes-kes baharu HIV sejak 2005 menerusi program tukar jarum dan penggantian methadone.
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*