Teresa Kok Sila Berambus Dari Malaysia!

Baru-baru ini Teresa Kok Ahli Parlimen Seputeh telah di dakwa di bawah Akta Hasutan 1948.Beliau yang baru-baru ini telah di hadapkan ke mahkamah di atas pertuduhan tersebut [kes video tahun baru] bagaimanapun di laporkan tidak mengaku salah.


Teresa sebelum ini telah membangkitkan kemarahan banyak pihak pihak sama ada dari kalangan orang Melayu mahupun bukan Melayu memandangkan penyebaran video tersebut mengandungi babak-babak yang menghina pemimpin negara.


Naib Pengerusi DAP Kebangsaan, Teresa Kok Suh Sim semalam mendakwa bahawa Barisan Nasional serta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi punca kesusahan masyarakat cina didalam negara ini. Beliau mendakwa segala dasar yang dibawakan oleh BN yang kononnya telah berjaya membantu kejayaan masyarakat Cina di negara ini adalah tidak benar.
Beliau menyifatkan bahawa kerajaan BN dan Datuk Seri Najib sengaja mengabaikan masyarakat cina di negara ini kerana segala dasar yang dibuat oleh kerajaan adalah sama sekali tidak membantu masyarakat cina. Beliau juga berkata kerajaan BN serta Datuk Seri Najib tidak berlaku adil terhadap masyarakat cina dalam pentadbirannya.

Adun Seputih itu mendakwa kerajaan BN menjadi pernyebab pendidikan kaum cina di negara ini semakin mundur kerana peruntukkan yang disalurkan tidak adil. Beliau juga mendakwa kekurangan sekolah cina dan juga kekurangan tenaga pengajar menyebabkan masyarakat cina di negara ini ketinggalan serta susah untuk mendapatkan pelajaran yang sempurna. Beliau berkata perkara ini sepatutnya ditangani oleh kerajaan BN sejak dahulu lagi.


“Najib seharusnya tahu, bahawa hingga ke saat ini, banyak masalah yang telah lama dihadapi dalam pendidikan masyarakat Cina tidak diselesaikan.
“Dengan peruntukan tidak adil, kekurangan sekolah dan guru-guru. Isu ini sudah lama dihadapi sekolah-sekolah rendah Cina serta sudah berulang kali dibangkitkan pimpinan pembangkang, kumpulan dan komuniti Cina. Namun tidak diselesaikan kerajaan walaupun sudah memegang kuasa selama beberapa dekad,” katanya dalam satu kenyataan.

Teresa yang pernah beberapa kali ditahan dibawah Akta Hasutan juga mendakwa isu tersebut menjadi punca masyarakat cina semakin hari semakin ramai yang mengambil keputusan untuk berhijrah ke luar negara bagi mendapatkan pendidikan yang lebih sempurna. “Bukan lagi satu rahsia bahawa faktor utama yang menyebabkan aliran keluar begitu ramai masyarakat Cina ke luar negara adalah berpunca dari kebimbangan mereka tentang kekurangan peluang pendidikan adil di institusi pengajian tinggi.” – utaranews.com


Komen pembaca :

Engkau ni tak tahu berfikir atau sengaja nak fitnah kerajaan sekarang. Sekolah vanakular itu sekolah ciptaan orang cina sendiri. Kerajaan tak perlu bantu sebab Negara ini sudah ada dasar pelajaran kebangsan yangmana tenaga pengajarnya adalah terdiri dari guru berbagai etknik di Negara ini. 

Orang cina perlu sedar bahawa mereka tidak dapat lari dari menyekolahkan anak2 mereka di sekolah kebangsaan. Bagi yang mau berdegil dan masih mau kesekolah aliran cina itu maka terimalah segala kelemahan yang ada di sekolah tersebut. Dan orang cina jangan anggap mereka bolih menwarnakan corak pembelajaran Negara ini menurut kehendak mereka sendiri. 

Kerajaan tentu bertindak bijak melayani tuntutan kaum cina yang begitu berminat mempersadakan aliran bahasa cina di Negara ini. Cukuplah dengan sedikit pencapaian orang cina untuk mengenal bahasa ibunda mereka ditahap sekolah rendah. Tetapi situasi sekarang menunjukkan orang cina mahu membina instituasi pengajian tinggi aliran bahasa cina . Ini nyata bertentangan dengan dasar pelajaran kebangsaan ditaja kerajaan.

Sikap melampau kaum cina seperti ini mesti dipatahkan . Kalau benar-benar ada dikalangan mereka mahu melanjutkan pelajaran aliran cina itu mereka boleh pergi belajar di Taiwan atau di Negara cina. Mohonlah pengecualian kos pembelajaran dan bantuan sarahidup pelajar daripada kerajaan cina itu sendiri. Andai kerajaan cina itu sendiri enggan membantu maka jangan fikir kerajan Negara asal kaum melayu ini mau melayan segala tuntutan kaum cina itu.

Andai kaum cina mau merantau kenegara lain kerana membantah dasar pelajaran kebangsaan maka itu adalah pilihan mereka sendiri. Bukankah asal keturunan cina itu dagang merantau maka apa perduli jika kaum ini ingin terus merantau keluar dari Negara ini. Silakan merantau. Bumi ini kan luas.

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*