Tony Pua, Chin Tong Hina Mahkamah Kes Rasuah Terowong?

Laporan polis telah dibuat terhadap dua pemimpin DAP kerana didakwa menghina mahkamah atas komen mereka mengenai tuduhan rasuah Setiausaha Jeneral Lim Guan Eng yang melibatkan projek Penang Underersea Tunnel.

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Gagasan Pulau Pinang mengatakan dua laporan berasingan dibuat terhadap Anggota Parlimen Damansara, Tony Pua dan bekas anggota Parlimen Kluang, Liew Chin Tong, atas tuduhan mereka memberikan komen sub judis mengenai kes tersebut.

Anggota NGO Ainul Adzellie Hasnul membuat kedua-dua laporan itu di ibu pejabat Polis Daerah Timur Laut malam tadi dan meminta agar siasatan dapat dilakukan.

Laporan terhadap Pua berdasarkan kenyataannya, yang dipetik oleh sebuah portal berita dalam talian, bahawa saksi utama dalam kes itu, Datuk Zarul Zulkifli, “tidak boleh dipercayai”.

Dia disebut demikian dalam artikel berjudul “Consortium Zenith boss not a reliable witness in Guan Eng’s case”. (“Bos Consortium Zenith bukan saksi yang boleh dipercayai dalam kes Guan Eng”) LINK

Sementara itu, laporan terhadap Liew mengikuti komentarnya yang bertajuk “Charge against Guan Eng to counteract Najib’s conviction”(Tuduhan terhadap Guan Eng untuk menangkis keyakinan Najib), yang juga diterbitkan oleh sebuah portal berita dalam talian (online). LINK

Ainul juga mendakwa bahawa kenyataan tersebut telah mencemarkan kredibiliti dan integriti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketua Polis Daerah Timur Laut Asisten Komisioner Soffian Santong mengesahkan bahawa kedua-dua laporan telah dibuat.

Bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng menghadapi dua tuduhan rasuah yang melibatkan kontroversi projek Terowong Bawah Laut bernilai RM6.3 bilion.

Sumber : https://www.nst.com.my/news/crime-courts/2020/08/615560/reports-lodged-against-tony-pua-chin-tong-remarks-guan-eng-case