TransAsia Terhempas : 8 Terbunuh Di Taiwan

Sekurang-kurangnya lapan orang terbunuh selepas sebuah pesawat TransAsia Airways dipotong jambatan dan terhempas ke dalam sungai berhampiran ibu negara Taiwan , Taipei . Lima puluh lapan orang berada di atas kapal penerbangan dalam negeri , dan beberapa orang dilaporkan cedera . 
Pusat Pertubuhan Berita Taiwan ( CNA ) menyiarkan rakaman pesawat itu hampir tenggelam di dalam sungai Keelung itu . Pasukan penyelamat adalah bersama pesawat itu cuba untuk menyelamatkan kira-kira 30 orang masih terperangkap di dalam . ATR – 72 baru sahaja diambil kira dari Taipei Songshan Airport dan dijangka menuju ke pulau-pulau terpencil Kinmen , hanya di luar pantai tenggara China , kata CNA . Pengawal Penerbangan terputus hubungan dengan kapal terbang pada 10:55 waktu tempatan ( 02:55 GMT ) . 
Rakaman pesawat nampaknya difilemkan dari kereta dalam lulus menunjukkan ia perbankan mendadak dan menggunting jambatan sebelum terhempas ke dalam sungai. Kakitangan penyelamat berusaha untuk penumpang bebas daripada ATR 72-600 TransAsia pesawat turboprop yang membuat pendaratan kecemasan ke dalam sungai di luar Taiwan ” s modal Taipei di New Taipei City pada 4 Februari 2015. CNA juga memetik seorang jurucakap kerajaan berkata pesawat itu telah mencecah jambatan bertingkat . 


Imej televisyen menunjukkan penyelamat berdiri di atas bahagian-bahagian besar daripada bangkai rosak cuba untuk menarik penumpang keluar dari pesawat itu dengan tali . Mereka yang diselamatkan telah membantu ke dinghies dan dibawa ke pantai . Daripada 58 orang di atas kapal 53 dipercayai penumpang dan lima adalah anak-anak kapal . 


Tiga puluh salah seorang penumpang adalah pelancong dari tanah besar China . BBC Cindy Sui di Taipei berkata pelancong China mungkin telah dalam perjalanan pulang mereka kerana ramai orang datang ke Taiwan melalui pulau Kinmen . Lebih daripada 10 orang telah dibawa ke hospital , dia menambah . Pada Julai tahun lepas 48 orang terbunuh apabila sebuah pesawat TransAsia Airways terhempas di tengah-tengah cuaca ribut di Penghu,Taiwan.

[sumber]


UPDATE : BBC News – TransAsia crash: Twelve dead as plane crashes into Taiwan river http://www.bbc.com/news/business-31125052
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*