Uber dan Grabcar Dibawa Ke Kabinet? #SPAD

Dalam perancangan Malaysia menuju kearah sebuah negara maju berpendapatan tinggi di masa hadapan. Lalu dirancang pelan transformasi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang melibatkan perkhidmatan Uber dan Grabcar dijangka dibentangkan kepada Kabinet bulan depan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri.


Nancy menyatakan pelan berkenaan dirancang dibentangkan pada mesyuarat Kabinet terlebih dahulu namun ia masih perlu diperhalusi bagi memandang semua perkara termasuk kebajikan para pemandu teksi yang sedia ada.
“Kita perlu putuskan untuk rakyat. Kabinet kena tengok sama ada ia munasabah untuk dipertimbangkan,” katanya lagi.
Menurut laporan media sebelum ini, SPAD dalam cadangan Program Transformasi Industri Teksi antara lainnya adalah bagi menjelaskan tentang perlunya penlaksaan ia dari segi undang-undang perkhidmatan pengangkutan awam agar Uber dan GrabCar menyamaratakan medan persaingan antara mereka dengan para pemandu teksi yang sedia ada.
Ada juga berita di media siber khususnya, belaku kes kejadian pertengkaran dan pergaduhan melibatkan pemandu teksi dan pemandu Uber dan GrabCar disekitar bandaraya Kuala Lumpur. 
Walaubagaimanapun pihak kerajaan memandang serius akan masalah ini dan sama sama kita doakan agar ia memberikan hasil yang positif dan paling utama ia dilakukan demi keselamatan, keselesaan dan kemudahan kepada rakyat Malaysia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*