UMNO Dan Islam Terus Berkembang

“Sebab itu Tun Dr Mahathir telah berani untuk memberitahu dunia bahawa kita adalah sebuah negara Islam,” kata Datuk Alwi Che Ahmad, Adun Kok Lanas, Kelantan.

Teras Islam didalam Umno telah berkembang selepas pilihan raya umum lepas apabila ia menjadi jelas bahawa parti itu akan terus berkuasa selagi ia mengekalkan undi Melayu – Islam.

Dalam sebuah akhbar arus perdana The Star ada mengulas bahawa UMNO boleh terus berkuasa tanpa sokongan cina akan tetapi UMNO tidak akan meminggirkan mana mana kaum di Malaysia meskipun tunjang kepada kerajaan adalah dari hasil sokongan umat Melayu – Islam.

Tindakkan DS Najib Razak menyokong program seumpama “Selawat Perdana, Malam cinta Allah dan Rasul” memberi isyarat jelas sokongan tidak berbelah bagi kepada kepimpinan berteraskan Islam terus kekal bertahta di Malaysia.

Kebebasan mengamalkan ibadat agama Islam jelas tidak ada halangan malah diberi sokongan penuh di Malaysia dan pembinaan rumah ibadat iaitu surau/masjid tidak pernah tersekat. Ini semua tercapai sekiranya seluruh umat Islam di Malaysia terus kekal memilih UMNO sebagai sebuah parti yang memerintah negara.

Jika dilihat dari perseptif pemikiran orang muda khususnya dalam Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Ustaz Fatrul Bari Mat Jahya dilihat mendapat sokongan majoriti dalam pemilihan yang lepas, ini jelas UMNO tidak sesekali meminggirkan orang beragama dalam pucuk pimpinan mereka.

Baca Analisis : 

Orang Cina percaya jaminan DAP bahawa PAS tidak akan melaksanakan hudud. Setakat ramai dalam Umno bimbang, ia terpulang kepada DAP dan orang Cina untuk menangani PAS mengenai isu hudud.

“Ia masalah mereka, bukan masalah kita. Keutamaan kami adalah untuk orang-orang yang menyokong kami dan jika ahli-ahli Umno menyokong hudud di Kelantan , kita akan mempunyai untuk pergi dengan itu , “kata Datuk Alwi Che Ahmad, Adun Kok Lanasللاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*