Umno Politik Suku, Agama Suku?

SAUDARA-saudara sekalian percayalah, Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

Percayalah saudara-saudara sekelian,

Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.”

Itu sedutan ucapan atau dikenali Amanat Hadi, disampaikan oleh Abdul Hadi Awang (ketika ini Presiden Pas) di Kampung Benggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981.

Tapi apa yang berlaku sekarang memperlihatkan pegangan Pas yang sangat berbeza.

Saya Tentang Malaysia Laksana Hudud – Nik Abduh Nik Aziz

Sekarang suku tu patah balik kepada Nik Abduh dan Hadi Awang saling tak tumpah geng akal 3 suku kah kah kah kahللاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*